Składniki:
- 3 pstrągi
- 50 dag porów
- 2 łyżki twardego masła
- 1/2 łyżeczki estragonu
- cukier, sól
do wysmarowania folii:
- 2 łyżki masła
sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 22-proc.
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Pstrągi
spraw, umyj i odfiletuj. Filety podziel na porcje i posól. Żaroodporne naczynie
wyłóż folią aluminiową i wysmaruj masłem. Kawałki ryby ułóż w naczyniu, posyp
estragonem i szczelnie okryj folią. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 stopni.
Przygotuj
sos – w rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, wymieszaj i rozprowadź zimnym
bulionem. Zagotuj, odstaw z ognia, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na
koniec dodaj posiekany koperek (pozostaw 10 małych gałązek do przybrania).
Z
porów odetnij zielone liście, a białe części podziel na porcje. Gotuj ok. 7
minut w osolonym i posłodzonym wrzątku. Następnie pory osącz, przełóż do żaroodpornego
naczynia, posyp wiórkami masła lub zalej połową sosu. Naczynie z porami wstaw
do piekarnika, obok naczynia z pstrągami, zapiekaj 15 minut.
Porcje
ryby i kawałki porów wyłóż na talerzyki, polej pozostałym sosem, przybierz
gałązkami koperku i plasterkami marchwi (pozostałej z gotowania galaretki z
kurczaka). Resztę sosu podaj w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz