Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Pstrąg w sosie koperkowym


Składniki:
  • 3 pstrągi
  • 50 dag porów
  • 2 łyżki twardego masła
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • cukier, sól
do wysmarowania folii:
  • 2 łyżki masła
sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 22-proc.
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Pstrągi spraw, umyj i odfiletuj. Filety podziel na porcje i posól. Żaroodporne naczynie wyłóż folią aluminiową i wysmaruj masłem. Kawałki ryby ułóż w naczyniu, posyp estragonem i szczelnie okryj folią. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Przygotuj sos – w rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, wymieszaj i rozprowadź zimnym bulionem. Zagotuj, odstaw z ognia, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek (pozostaw 10 małych gałązek do przybrania).

Z porów odetnij zielone liście, a białe części podziel na porcje. Gotuj ok. 7 minut w osolonym i posłodzonym wrzątku. Następnie pory osącz, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp wiórkami masła lub zalej połową sosu. Naczynie z porami wstaw do piekarnika, obok naczynia z pstrągami, zapiekaj 15 minut.

Porcje ryby i kawałki porów wyłóż na talerzyki, polej pozostałym sosem, przybierz gałązkami koperku i plasterkami marchwi (pozostałej z gotowania galaretki z kurczaka). Resztę sosu podaj w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...