Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Placki z syropem jagodowym

Placki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka stołowa roztopionego masła

Wymieszaj suche składniki. Możesz przechowywać je w słoiku na później.


Na każdą szklankę suchej mieszanki, dodaj 1 jako, 1 szklankę mleka i 1 łyżkę stołową roztopionego masła. Lekko wymieszaj.

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.

Na patelnię wlej 1,5 - 2 łyżki stołowe mikstury. Kiedy na placuszku pojawią się bąbelki, przerzuć go na drugą stronę, aż nabierze złoto brązowego koloru. Po ok. 1 min z każdej stron powinno wystarczyć.

Polewa jagodowa:
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 ½ szklanki jagód

Do rondla wlej syrop i dodaj jagody, zagotuj.
Gotuj 2-3 min., przelej do dzbanka i podawaj z plackami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...