Składniki:
- 4 porcje filetów z łososia
- 1 jajo
- 3 łyżki mleka
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 duży pomidor
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu cayenne
sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 jajo na twardo
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szalotka
- 2 korniszony
- 1 łyżka posiekanego koperku
Z umytych i
osuszonych filetów zdejmij skórę, mięso obtocz w jaju roztrzepanym z mlekiem, a
następnie w panierce z mąki kukurydzianej, wymieszanej z mąką pszenną i
przyprawami. Zawiń filety w pergamin lub folię i włóż do lodówki na 20 minut.
Przez ten czas przygotuj sos, mieszając majonez z sokiem z cytryny, drobno
posiekanymi korniszonami, szalotką, koperkiem oraz jajkiem pokrojonym w drobną
kostkę. Filety usmaż na dobrze rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, po 2 minuty
z każdej strony. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż na
półmisek lub wprost na talerze. Na każdej porcji ułóż gruby plaster pomidora i
polej sosem tatarskim. Podawaj ze świeżym pieczywem jako gorącą przekąskę lub
smażonymi ziemniakami i surówką z marchwi i chrzanu na drugie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz