Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Łosoś z sosem tatarskim


Składniki:
  • 4 porcje filetów z łososia
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne
sos:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 jajo na twardo
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szalotka
  • 2 korniszony
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Z umytych i osuszonych filetów zdejmij skórę, mięso obtocz w jaju roztrzepanym z mlekiem, a następnie w panierce z mąki kukurydzianej, wymieszanej z mąką pszenną i przyprawami. Zawiń filety w pergamin lub folię i włóż do lodówki na 20 minut. Przez ten czas przygotuj sos, mieszając majonez z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi korniszonami, szalotką, koperkiem oraz jajkiem pokrojonym w drobną kostkę. Filety usmaż na dobrze rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, po 2 minuty z każdej strony. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż na półmisek lub wprost na talerze. Na każdej porcji ułóż gruby plaster pomidora i polej sosem tatarskim. Podawaj ze świeżym pieczywem jako gorącą przekąskę lub smażonymi ziemniakami i surówką z marchwi i chrzanu na drugie danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...