Składniki:
• 2 opakowania tortellini z mięsem lub grzybami (mogą
być 2 różne)
• 2 serki topione śmietankowe Hochland po 100g każdy
• 3
plasterki boczku surowego wędzonego
• 1 mała cebula lub ½ większej
• sól,
pieprz
• 5 dag sera żółtego (ja użyłam sera Edam Rycki)
•
oliwa
Sposób przygotowania:
1. Tortellini ugotować wg
przepisu na opakowaniu ( około 15 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny
oleju, by się nie sklejały. Odcedzić, odsączyć na sitku.
2. Boczek pokroić w kosteczkę.
3. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
4. Na patelni podsmażyć boczek. Kiedy leciutko się zezłoci, dodać cebulkę.
Smażyć razem przez kilka minut.
5. Serki przełożyć do miseczki, wlać szklankę wrzącej wody. Rozpuścić serki w
wodzie.
6. Rozpuszczone serki wlać na patelnię z boczkiem i cebulą. Doprawić pieprzem i
solą. Soli używać ostrożnie, wędlina jest dość słona. Sos gotować kilka minut.
Jeśli chcemy użyć go do makaronu, musi zgęstnieć. Jeśli jednak wykorzystacie go
do zapiekania tortellini, może pozostać rzadki. Do sosu zetrzeć odrobinę żółtego
sera i mieszać do rozpuszczenia.
7. Tortellini przełożyć do naczynia żaroodpornego.
8. Pierożki polać sosem i
dokładnie wymieszać.
9. Po wierzchu posypać resztą sera żółtego.
10. Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym
czasie na kolejne 10 minut zdjąć przykrycie i zapiekać o opcji górna grzałka +
termoobieg.
11.Podawać gorące.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz