Składniki ciasto:
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 1/3 szklanki
cukru pudru
• 200 g zimnego masła
• 2 żółtka
Dodatkowo:
•
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
• mleko
• 1 galaretka w żywym
kolorze
• dowolne owoce: borówki, wiśnie z nalewki, inne
Sposób
przygotowania:
1. Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść,
owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowane roztopionym
masłem. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 200ºC.
3. Galaretkę rozpuścić
w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
4. Przygotować budyń według
przepisu na opakowaniu używając 3/4 ilości mleka zalecanego przez producenta.
Jeszcze ciepłym budyniem napełnić babeczki. Powinno go być niewiele, zaledwie
troszkę na dnie.
5. Na budyń wyłożyć owoce i porcje tężejącej galaretki.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz