Szukaj przepisów

poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasteczka sezamowe


 Składniki:

  • 100 gramów sezamu
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 100 gramów cukru
  • 170 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej / 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Sezam upraż na patelni. Uważaj, żeby go zbytnio nie zrumienić.  
2. Jajko utrzyj z cukrem na kremową i puszystą masę. 
3. Masę jajeczną utrzyj z masłem i esencją waniliową. 
4. Do masy dodawaj stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Ucieraj.
5. Dodaj sezam (zimny). 
6. Wstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę. 
7. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
8. Z masy uformuj kulki, które ułóż na dużej blaszce w dość dużych odstępach do siebie. Każdą kulkę posyp sezamem. 
Wielkość kulek zależy od Ciebie. Moje ciastka wyszły dość spore i z podanej ilości składników wyszło mi 20 ciastek.
9. Małe ciastka piecz około 10 minut, a duże około 15. Ciastka mają być złote. Im dłużej ciastka będą się piec, tym będą twardsze.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...