Składniki:
- 100 gramów sezamu
- 100 gramów miękkiego masła
- 100 gramów cukru
- 170 gramów mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej / 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Sezam upraż na
patelni. Uważaj, żeby go zbytnio nie zrumienić.
2. Jajko utrzyj z
cukrem na kremową i puszystą masę.
3. Masę jajeczną
utrzyj z masłem i esencją waniliową.
4. Do masy dodawaj
stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
Ucieraj.
5. Dodaj sezam
(zimny).
6. Wstaw ciasto do
lodówki na 1 godzinę.
7. Rozgrzej piekarnik
do 190 stopni.
8. Z masy uformuj
kulki, które ułóż na dużej blaszce w dość dużych odstępach do siebie. Każdą
kulkę posyp sezamem.
Wielkość kulek zależy
od Ciebie. Moje ciastka wyszły dość spore i z podanej ilości składników wyszło
mi 20 ciastek.
9. Małe ciastka piecz
około 10 minut, a duże około 15. Ciastka mają być złote. Im dłużej ciastka będą
się piec, tym będą twardsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz