Szukaj przepisów

środa, 15 maja 2013

Pomidorowy sos do pizzy i zapiekanek

Składniki:
• 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
• 2 ząbki czosnku
• pół kosteczki przyprawowej z bazylii (lub świeże zioła, jeśli mamy)
• szczypta soli
• szczypta oregano
• szczypta cukru

Sposób przygotowania:
1. Pomidory przełożyć z puszki do miseczki.
2. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do pomidorów.
3. Skruszyć do pomidorów kostkę przyprawową (lub dodać posiekane zioła).
4. Dodać przyprawy.
5. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę.
6. Wykorzystywać jako podkład pod nadzienie do pizzy, calzone oraz zapiekanek. Świetnie smakuje też położony na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...