Szukaj przepisów

czwartek, 16 maja 2013

Sos kurkowy

Składniki:
• 150 g kurek (mrożonych lub z zalewy)
• 1 mała cebulka
• 1 łyżka masła (lub oleju)
• 150 ml słodkiej śmietanki 30%
• 100 ml wody
• sól, pieprz, przyprawa warzywna
• 1 łyżka mąki krupczatki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Kurki odsączyć z zalewy lub rozmrozić.
2. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle na głębokiej patelni.
3. Do cebuli dodać grzyby. Można je rozdrobnić, ale ja dodałam je w całości. Doprawić solą, pieprzem, jarzynką.
4. Grzyby z cebulką zalać wodą. Powinno jej być niewiele, grzyby mają być ledwie zakryte. Gotować około 15 minut.
5. Do grzybów na patelni wlać śmietankę. Doprawić, dusić, aż sos nieco zgęstnieje i zmniejszy objętość.
6. W razie potrzeby oprószyć potrawę mąką. Zagotować.
7. Gorącym sosem dekorować potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...