Składniki:
• 150 g kurek (mrożonych lub z zalewy)
• 1 mała
cebulka
• 1 łyżka masła (lub oleju)
• 150 ml słodkiej śmietanki 30%
•
100 ml wody
• sól, pieprz, przyprawa warzywna
• 1 łyżka mąki krupczatki
(opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Kurki odsączyć z
zalewy lub rozmrozić.
2. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na
maśle na głębokiej patelni.
3. Do cebuli dodać grzyby. Można je rozdrobnić, ale ja dodałam je w całości.
Doprawić solą, pieprzem, jarzynką.
4. Grzyby z cebulką zalać wodą. Powinno jej być niewiele, grzyby mają być ledwie
zakryte. Gotować około 15 minut.
5. Do grzybów na patelni wlać śmietankę. Doprawić, dusić, aż sos nieco
zgęstnieje i zmniejszy objętość.
6. W razie potrzeby oprószyć potrawę mąką. Zagotować.
7. Gorącym sosem dekorować potrawy.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz