Składniki:
• różne gatunki
grzybów: kurki, gołąbki, podgrzybki, kozaki
• natka pietruszki
• śmietana
18%
• mąka krupczatka
• cebula
• wegeta
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby
oczyścić, pokroić na kawałki, bardzo dokładnie kilka razy wypłukać, przełożyć do
garnka i zalać zimną wodą. Wstawić na gaz.Zagotować, odcedzić.Ponownie zalać
zimną wodą i zagotować.
2. Cebulkę obrać, surową pokroić w drobniutką
kosteczkę,podsmażyć na złoty kolor i dodać do gotujących się grzybów.
3.
Dodać wegetę, pieprz i nieco posiekanej natki pietruszki.
4. Całość gotować
1,5 godziny na małym ogniu.
5. Pod koniec gotowania rozmieszać w miseczce
mąkę krupczatkę z zimną wodą. Powoli dodawać do sosu mieszając, aby nie powstały
grudki.
6. Zagęszczony sos zaprawić dodatkowo śmietaną.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz