- 2 rolki ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- cukier puder(do smaku)
- 1/2 szkl. wody
- mały budyń śmietankowy
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
Wykonanie:
1). Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
2). Do garnka wrzucić masło, dodać wodę, prażyć ok. 10 min.
3). 1 jajko roztrzepać chwilę mikserem, dodać 1/2 mleka, wymieszać, wsypać budyń.
4). Budyniem zalać jabłka, wymieszać, ewentualnie dosypać cukru pudu, gdyby były za mało słodkie.
5). Ciasto francuskie pociąć w kwadraty, nakładać budyń i składać w trójkąty, zlepiając ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
6). Foremkę wysmarować olejem, ułożyć trójkąty i piec ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz