Szukaj przepisów

czwartek, 16 maja 2013

Sos grzybowy

Składniki:
• ½ kg świeżych grzybów lub 1 słoik zawekowanych
• 1 cebulka
• sól, pieprz
• natka pietruszki
• 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. Świeże grzyby oczyścić, bardzo dokładnie wypłukać i pokroić na kawałki. Jeśli używamy grzybów wekowanych, wystarczy wyłożyć je na sitko i przepłukać zimną wodą.
2. Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Doprawić do smaku.
3. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, natkę posiekać. Rozdrobnione składniki dodać do gotujących się grzybów.
4. Sos gotować ok. 1 godziny. Jeśli używamy grzybów wekowanych, wystarczy 40 minut.
5. Skrobię rozpuścić w zimnej wodzie, zagęścić sos.
6. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać nieco sosu, rozmieszać. Całość dodawać po łyżce do sosu, aby go zabielić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...