Składniki:
• ½ kg świeżych grzybów
lub 1 słoik zawekowanych
• 1 cebulka
• sól, pieprz
• natka
pietruszki
• 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 pełna łyżka skrobi
ziemniaczanej
Sposób
przygotowania:
1. Świeże grzyby oczyścić, bardzo dokładnie
wypłukać i pokroić na kawałki. Jeśli używamy grzybów wekowanych, wystarczy
wyłożyć je na sitko i przepłukać zimną wodą.
2. Grzyby włożyć do garnka,
zalać wodą i zagotować. Doprawić do smaku.
3. Cebulę pokroić w drobniutką
kostkę, natkę posiekać. Rozdrobnione składniki dodać do gotujących się
grzybów.
4. Sos gotować ok. 1 godziny. Jeśli używamy grzybów wekowanych,
wystarczy 40 minut.
5. Skrobię rozpuścić w zimnej wodzie, zagęścić sos.
6. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać nieco sosu, rozmieszać. Całość
dodawać po łyżce do sosu, aby go zabielić.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz