Składniki:
• 150 g posiekanych suszonych moreli
• 150 g
posiekanych suszonych śliwek
• posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
• 150 ml ciemnego rumu
• 210 g masła
• 150 g drobnego cukru do
wypieków
• 4 jajka
• 300 g mąki pszennej
• 15 g proszku do pieczenia
(nieco mniej niż 1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Dzień
wcześniej, najlepiej wieczorem, posiekane bakalie (u mnie suszone śliwki, morele
i skórka pomarańczowa, ale możecie użyć innych, które lubicie) włożyć do
miseczki i zalać 150 ml rumu.
Następnego dnia przygotować składniki, które powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i odłożyć. Będą
potrzebne nieco później.
W misie miksera utrzeć masło do białości. Dodać
cukier i ucierać, aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do
połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, aż składniki się połączą.
Wmieszać posiekane i namoczone wcześniej bakalie oraz pozostały rum z
miseczki.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 27 x 8 cm, wyłożonej papierem
do pieczenia. Wyrównać. Keks piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć
temperaturę do 175º C i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego
patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce. Wierzch można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz