• 5 grubszych plastrów schabu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• olej rzepakowy
• mąka
• sól
• pieprz
• Delikat Knorr’a do mięs
• 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary
Zdjęcie pochodzi z codojedzenia.pl
Sposób przygotowania:Plastry mięsa opłukać pod zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić mięso położone między dwoma kawałkami folii. Schab pokroić w paski, włożyć do miski. Mięso obficie skropić olejem, oprószyć Delikatem Knorr’s, wymieszać. Włożyć do miski przekrojoną na pół cebulę i obrany czosnek. Zostawić na 10 – 15 minut. Na patelni rozgrzać olej. Do głębokiego talerza wsypać mąkę. Obtaczać w niej kawałki mięsa. Kłaść je na rozgrzany tłuszcz i zrumienić. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać odrobinę oleju. Cebulę (tę z marynaty) pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor, oprószając solą (Karpackiej Kotanyi) Do lekko zezłoconej cebuli włożyć podsmażone kawałki mięsa. Podgrzewać na małym ogniu. Patelnię, na której rumieniło się mięso, zalać zimną wodą. Podgrzewać. Dodać kostkę grzybową (kostki pieczarkowej z maślaną nutą Winiary). Wodę z patelni wlać do mięsa i cebuli. Wymieszać, dusić ok. 15 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. Nie trzeba go zagęszczać, zrobi to mąka, w której obtoczone były paski mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie z tłuczonymi ziemniakami i surówką.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo - linkujemy
Usuń