Składniki:
• 3 - 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
• 5 dag drożdży
świeżych lub 21 g suchych
• 6 żółtek
• 1 jajko
• szczypta soli
• 1
szklanka mleka
• pół szklanki drobnego cukru
• 125 g roztopionego i
przestudzonego masła
• 15 dag rodzynek - opcjonalnie
• 2 łyżeczki
ekstraktu cytrynowego
Sposób przygotowania:
Przygotować
rozczyn z drożdży (jeśli stosujemy świeże): rozpuścić je, mieszając z łyżeczką
cukru, dodać nieco mąki i lekko ciepłego mleka, aby mieszanina miała
konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut
pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, sól i cukier wymieszać.
Wsypać do dużej misy. Dodać wyrośnięty rozczyn, rozmieszane żółtka, rozkłócone
jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Ciasto wyrobić mikserem hakiem do ciasta
drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki (jeśli
lubimy), ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
miejscu aż podwoi objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie. Formy do babek natłuścić i wysypać bułką
tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy. Ciasto w formach przykryć ponownie,
odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po
brzegi foremek). Babki piec w temperaturze 170º C, aż patyczek wetknięty
w babkę będzie suchy - u mnie trwało to około 30 minut, ale bywa też dłużej.
Nie piec ciasta dłużej niż potrzeba, bo
babki będą zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na
kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok
wyciśnięty z 2 cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub
alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć. Można również polać lukrem.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz