• 110 ml mleka
• 110 g masła
• 250 g cukru
• 1 duży (32g) cukier waniliowy
• 50 g kakao
• 350 g płatków owsianych (użyłam górskich)
• 40 g wiórków kokosowych
• 30 g siekanych orzechów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko, włożyć masło i wsypać cukier razem z cukrem waniliowym. Całość podgrzewać na gazie aż składniki się rozpuszczą i zagotują. Cały czas mieszać. Do gotującej się masy, wsypać kakao, płatki i wiórki oraz orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką.
Gotować (mieszając) 1 minutę, nie dłużej, bo ciasteczka zrobią się zbyt twarde.Gorącą masę wykładać łyżką na deskę wyłożoną folią aluminiową. Formować ciasteczka. Zostawić je do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz