Składniki:
• 110 ml mleka
• 110 g masła
• 250 g cukru
• 1
duży (32g) cukier waniliowy
• 50 g kakao
• 350 g płatków owsianych (użyłam
górskich)
• 40 g wiórków kokosowych
• 30 g siekanych orzechów
(opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać
mleko, włożyć masło i wsypać cukier razem z cukrem waniliowym. Całość podgrzewać na gazie aż składniki się rozpuszczą i zagotują. Cały czas
mieszać. Do gotującej się masy, wsypać kakao, płatki i wiórki oraz orzechy. Dokładnie
wymieszać łyżką.
Gotować (mieszając) 1 minutę, nie dłużej, bo ciasteczka
zrobią się zbyt twarde.Gorącą masę wykładać łyżką na deskę wyłożoną folią aluminiową. Formować
ciasteczka. Zostawić je do ostygnięcia.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz