Składniki:
• 5 kotletów schabowych cielęcych
• 3 jajka
• 1
szklanka mleka
• bułka tarta
• sól
• olej
• masło
Sposób
przygotowania:
Kawałek schabu cielęcego podzielić na dość grube
kotlety.
Każdy z nich opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć
między dwoma kawałkami folii. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić z obu stron, uważając na kości.
Rozbite kotlety przełożyć do miseczki.
Kotlety cielęce zalać mlekiem.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Jajka rozkłócić w talerzu, dodać sól (można ją zastąpić przyprawą).
Do
rozkłóconych jajek dodać 1-2 łyżki mleka. Rozmieszać.
Każdy kotlet zanurzyć dokładnie w jajku z mlekiem. Następnie obtoczyć w tartej bułce. Panierowane kotlety odłożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Ogień nie może być zbyt mocny, bo
masło się spali.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść kotlety. Zrumienić je z obu stron. Nie przetrzymywać
ich za długo na patelni.
Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować je masłem. Do naczynia odkładać
usmażone kotlety cielęce. Naczynie z mięsem (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 100
stopni C (dół +termoobieg) na 12-15 minut.
Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz