Szukaj przepisów

wtorek, 9 kwietnia 2013

Cielęce kotleciki

Składniki:

• 5 kotletów schabowych cielęcych
• 3 jajka
• 1 szklanka mleka
• bułka tarta
• sól
• olej
• masło

Sposób przygotowania:

Kawałek schabu cielęcego podzielić na dość grube kotlety.
Każdy z nich opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć między dwoma kawałkami folii. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić z obu stron, uważając na kości.
Rozbite kotlety przełożyć do miseczki.
Kotlety cielęce zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Jajka rozkłócić w talerzu, dodać sól (można ją zastąpić przyprawą).
Do rozkłóconych jajek dodać 1-2 łyżki mleka. Rozmieszać.
Każdy kotlet zanurzyć dokładnie w jajku z mlekiem. Następnie obtoczyć w tartej bułce. Panierowane kotlety odłożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Ogień nie może być zbyt mocny, bo masło się spali.
 Na rozgrzany tłuszcz kłaść kotlety. Zrumienić je z obu stron. Nie przetrzymywać ich za długo na patelni.
Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować je masłem. Do naczynia odkładać usmażone kotlety cielęce. Naczynie z mięsem (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C (dół +termoobieg) na 12-15 minut.
Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...