Szukaj przepisów

wtorek, 9 kwietnia 2013

Mazurek z wiśniami

Składniki:

Ciasto:
• 250 g mąki
• 100 g masła
• 50 g cukru pudru
• żółtko
• 1/3 łyżeczki aromatu wanilinowego
• 2 łyżki wody

Masa:
• 450 g mrożonych wiśni
• 3/4 szklanki cukru
• 3,5 łyżeczki żelatyny
• 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
• 50 g płatków migdałowych
• 100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

 Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane zimne masło, żółtko, aromat i wodę. Chłodnymi rękami szybko zagnieść kruche ciasto.
Formę o wymiarach 21x29,5 wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć ciastem, robiąc małą krawędź. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na funkcji góra-dół i piec przez 20 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Do rondelka włożyć wydrylowane wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż owoce puszczą sok i masa zrobi się gorąca (nie gotować masy). Zdjąć rondelek z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie połączyć. Dodać aromat migdałowy, wymieszać. 
Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym kruchym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.
 Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...