Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki
• 100 g masła
• 50
g cukru pudru
• żółtko
• 1/3 łyżeczki aromatu wanilinowego
• 2 łyżki
wody
Masa:
• 450 g mrożonych wiśni
• 3/4 szklanki cukru
•
3,5 łyżeczki żelatyny
• 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
• 50 g płatków
migdałowych
• 100 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane zimne masło,
żółtko, aromat i wodę. Chłodnymi rękami szybko zagnieść kruche ciasto.
Formę o wymiarach 21x29,5 wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć
ciastem, robiąc małą krawędź. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30
minut.
Schłodzone ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na funkcji
góra-dół i piec przez 20 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Do rondelka włożyć wydrylowane wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż owoce
puszczą sok i masa zrobi się gorąca (nie gotować masy). Zdjąć rondelek z ognia.
Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z
powrotem do wiśni, dokładnie połączyć. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.
Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym
kruchym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.
Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć ją do woreczka foliowego,
odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić
migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz