Szukaj przepisów

wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto na pizzę Magdy Gessler

Składniki ciasta:
    http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTAEjwPjnDbUm92XBpyp3WCt3j_JxrzmMjUisuZDs1FlaehR5jn-g
  • mąka 340 g
  • suszone drożdże 5 g
  • cukier 1,5 łyżeczki 
  • sól 1,5 łyżeczki 
  • oliwa 2 łyżeczki 
  • letnia woda 250 ml
Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. 
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...