- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajko
- łyżka śmietany
Na mus z kaczki:
- kaczka ugotowana w rosole z warzywami + rosół do podlania
- świeże zioła - tymianek, majeranek, tymianek
- piana ubita z 3 białek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- truskawki do dekoracji (opcjonalnie)
Mięso z ugotowanej kaczki oddzielić od
kości, zemleć w maszynce razem z cebulą, jajkami, czosnkiem. Dodać
posiekane zioła, sól, pieprz. Wyrabiać na gładką masę. Podlać rosołem z
gotowania kaczki, aby rozrzedzić masę. Na końcu dodać ubitą pianę.
Wymieszać delikatnie.
Zagnieść kruche ciasto - najpierw na stolnicy wymieszać mąką z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiekać w mące masło. Potem rozetrzeć palcami. Zrobić dołek. Wbić jajko, dodać śmietanę, zagnieść. Odłożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Z kruchego ciasta wywałkować placek, wycinać małe krążki na babeczki. Piec około 10-15 minut w temp. 180 st. Kiedy babeczki ostygną, nadziewać je musem z kaczki. Udekorować cząstkami truskawek.
Zagnieść kruche ciasto - najpierw na stolnicy wymieszać mąką z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiekać w mące masło. Potem rozetrzeć palcami. Zrobić dołek. Wbić jajko, dodać śmietanę, zagnieść. Odłożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Z kruchego ciasta wywałkować placek, wycinać małe krążki na babeczki. Piec około 10-15 minut w temp. 180 st. Kiedy babeczki ostygną, nadziewać je musem z kaczki. Udekorować cząstkami truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz