Aby marynowanie miało sens, dziczyzna musi być twarda. Przygotowujemy marynatę w proporcjach:
- 1/3 wody,
- 1/3 octu
- 1/3 czerwonego wina.
- 5 liści laurowych,
- 10 ziaren jałowca,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 5 goździków,
- 1 duży seler pokrojony na 4 części,
- pół główki czosnku,
- pietruszkę, marchewkę i cebulę.
Zalewamy dziczyznę w kamiennym garnku, przykrywamy talerzem i zostawiamy na noc.
Następnego dnia odlewamy marynatę i zachowujemy ją. Mięso pieczemy pod folią w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez godzinę.
Pod koniec pieczenia dodajemy marynatę, pół butelki czerwonego wina, 4 główki prawdziwków i pół litra śmietany 36%. Czekamy aż sos trochę odparuje i się zagęści.
Dzięki temu, nie musimy zagęszczać go mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz