ZAKWAS NA ŻUR:
● 350 g mąki razowej
● 1 l wody
● 3 ząbki czosnku
● 3 liście laurowe
● 5 ziaren ziela angielskiego
ZUPA:
● garść mrożonych prawdziwków
● łyżka masła
● 1 l bulionu warzywnego
● szklanka śmietany
● 1–2 ząbki czosnku
● majeranek
● jajka ugotowane na twardo
● 300 g białej kiełbasy
● rzeżucha lub natka
● sól
● pieprz
Do dużego garnka wsypać mąkę, zalać taką ilością wrzącej wody, aby
uzyskać gładką masę. Potem wlać pozostałą wodę, dodać czosnek i
przyprawy. Garnek zawiązać gazą i odstawić na trzy dni w ciepłe miejsce.
Zakwas przecedzić. Prawdziwki rozmrozić, pokroić. Podsmażyć na maśle.
Zalać bulionem. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas i
śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz szczyptę majeranku.
Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z jajkiem i białą kiełbasą,
posypaną zieleniną.
Uwaga! Niewykorzystany zakwas należy wlać do butelki
i przechowywać w lodówce.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz