Składniki:
● 5 kg obranych i pokrojonych buraków
● 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków
● 3 liście laurowe; ziele ang.; goździki
● 10 ziaren pieprzu; kminek
● 4 pory z liśćmi
● 10 cebul
● ocet dębowy
● obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety
● 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych
Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście
laurowe, 5 ziaren ziela ang., 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie
solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach
(kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie). Gdy
barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki).
Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić
cebule. Wrzucić obierki. Dodać czosnek.
Zostawić na noc w chłodnym
miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz