Składniki:
● 20 obranych krewetek
● 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
● 4 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
● 60 g obranych szalotek
● 30 g kandyzowanej cytryny w kostkach
● 50 g czerwonej papryki opieczonej wcześniej w piekarniku i obranej ze skórki
● 1 mała ostra papryczka
● 15 g obranego i posiekanego świeżego imbiru
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól i pieprz
Rozpoczynamy od przygotowania sosu: do miski wrzucamy pokrojone
szalotki i opiekaną paprykę, posiekaną ostrą papryczkę, kandyzowaną
cytrynę, posiekany świeży imbir. Dodajemy 3 łyżki oliwy, doprawiamy solą
i pieprzem. Mieszamy, miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do
lodówki na 24 godziny, aby składniki się “przegryzły”. Krewetki wrzucamy
do miski ze sproszkowanym imbirem i oliwą. Mieszamy, aby dobrze
obtoczyć krewetki w imbirze i oliwie.
Zostawiamy na 6 godzin w lodówce, a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Podajemy z sosem.
Ostre jak piątkowe wieczory
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz