Składniki:
- pierś z kaczki
- sałatka rzymska
- ocet balsamiczny do nacierania kaczki
- majeranek
- sól, cukier, pieprz
- 300 g truskawek
- 120 ml bulionu
- 30 ml octu balsamicznego
- 3-4 łyżeczki brązowego cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
Pierś kaczki naciąć po stronie skóry na głębokość około 1-1,5 cm. Natrzeć solą, cukrem, octem balsamicznym, pieprzem i majerankiem. Odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Przygotować sos z truskawek:
Truskawki umyć, dodać do garnuszka z bulionem i gotować przez około 3 minuty. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, dokładnie połączyć. Gotować pod przykryciem do momentu, aż sos się zredukuje - 10 minut. Sos zmiksować.
Na patelni obsmażyć pierś, zaczynając od strony ze skórą. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Następnie wraz z tłuszczem przełożyć na folię i zawinąć mięso. Piec w piekarniku przez pół godziny w temp. 180 st. C.
Kiedy pierś kaczki ostygnie, pokroić ją w cienkie plastry. Wokół talerza układać pierś w wachlarz. Na środku ułożyć sałatę. Polać sosem z truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz