Składniki:
● 2 pęczki rukoli
● pęczek kopru
● łyżkę posiekanej kolendry
● 500 gram świeżego, najlepiej polskiego łososia
● łyżkę prażonego ziarna sezamowego
● 2 stłuczone sezamki
● kawałek startego świeżego imbiru
● 1 łyżkę miodu
● 1 łyżkę oleju słonecznikowego
● do dekoracji kawior z łososia i listki świeżej bazylii
● sól i pieprz
Sosu I:
● 150 ml oliwy
● 2 łyżki octu winnego
● 1 łyżkę miodu lipowego
Sosu II:
● 200 ml jogurtu naturalnego
● 1/2 pęczka kopru
● 1 świeży ogórek
Rukolę i koper siekamy. Z ziół układamy na talerzu łóżeczko. Rybę
siekamy. Dodajemy do niej sezam, tłuczone w moździerzu sezamki, miód,
sól, pieprz, świeżo tarty imbir, łyżkę siekanej kolendry, olej. Wszystko
delikatnie mieszamy w misce. Z gotowej masy formujemy lekko spłaszczone
placuszki średnicy 4-5 cm i układamy je na ziołach. Dekorujemy
czerwonym kawiorem z łososia i listkiem bazylii.
Podajemy z dwoma sosami: jeden z lipowego miodu, octu i oliwy, drugi z
jogurtu, tartego świeżego ogórka i kopru. Przed podaniem można
udekorować płatkami róż.
Przepis pochodzi z profilu Magdy Gessler na Facebook’u
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz