Składniki:
● Gęsie podroby
● Krew z gęsi
● 250g włoszczyzny
● 1,75 l wody
● 100 g suszonych owoców (śliwki, jabłka)
● liść laurowy
● pieprz, sól, cukier
● cytryna lub ocet
Na łazanki:
● 300-400 g mąki
● 3 jaja
● 100 g masła
● sól
Krew z gęsi mieszamy z 1 łyżką octu, aby nie skrzepła. Gotujemy wywar
z podróbek, przypraw i włoszczyzny. Przygotowujemy łazanki: mąka, jaja i
kilka łyżek ciepłej wody wyrabiamy na ciasto wolniejsze niż makaron. Na
pół godziny przykrywamy ciepłą miską, aż do jej wystudzenia. Ciasto
wałkujemy dość cienko. Po przyschnięciu kroimy na pasy szerokości 1 1/2 –
2 palców, posypujemy mąką, składamy po kilka jeden na drugi i kroimy
ukośne kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy
gorącą wodą.
Płuczemy i moczymy suszone owoce, potem gotujemy je w tej samej
wodzie. Wywar przecedzamy, dodajemy krew, ciągle mieszając, zagotowujemy,
dodajemy włoszczyznę pokrojoną w paski. Przyprawiamy do smaku solą,
cukrem, sokiem z cytryny lub octem. Do wazy wkładamy ugotowane owoce,
łazanki, pokrojone podroby, wlewamy zupę.
Według tego przepisu można sporządzić czerninę z krwi kaczki.
Przepis pochodzi z profilu Magdy Gessler na Facebook’u
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz