Szukaj przepisów

piątek, 25 października 2013

Ryba po grecku wg Magdy Gessler

Składniki:
  • 1 kg fileta z dorsza
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg selera
  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej
  • 1 kg cytryny
  • wino białe niesłodkie
  • cukinia
  • bakłażan
  • 1 kg cebuli
  • 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej
  • mąka do panierowania ryby
  • sól, pieprz, kumin, kolendra
Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano.
W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn.
Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać do warzyw, doprawić ewentualnie do smaku i zalać rybę.
Zapiekać przez 20 min w piekarniku. Można podać na gorąco z ryżem albo w tradycyjny sposób na zimno.
 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...