- 1 kg fileta z dorsza
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg selera
- 1 kg pieczonej papryki czerwonej
- 1 kg cytryny
- wino białe niesłodkie
- cukinia
- bakłażan
- 1 kg cebuli
- 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej
- mąka do panierowania ryby
- sól, pieprz, kumin, kolendra
W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn.
Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać do warzyw, doprawić ewentualnie do smaku i zalać rybę.
Zapiekać przez 20 min w piekarniku. Można podać na gorąco z ryżem albo w tradycyjny sposób na zimno.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz