Składniki:
● 20 kg fileta z sandacza
● 2 korzenie świeżego chrzanu
● 3 jajka
● 4 łyżki siekanego kopru
● 2 słodkie cebule.
● 2 ząbki czosnku
● sól, pieprz
● mąka
● grubo starta chałka
● klarowane masło (do smażenia)
Szukacie pomysłu na obiad?
Co powiecie na sandacza w autorskiej panierce? Brzmi dobrze? To posłuchajcie opowieści o ratowaniu sandacza.
Podczas kręcenia jednego z odcinków “Kuchennych rewolucji” natknęłam się
na 20 kg sandacza czekającego na zbawienie. Leżał patrząc jak chrzan
bez dodatku octu z wodą szarzeje na popiół. Ryba była świeżutka –
wystarczyło ją dobrze osuszyć i przygotować wyjątkową panierkę.
Ponieważ była pora obiadowa i już wszystkim doskwierał głód, szybko zabrałam się do pracy.
Starłam dwa korzenie świeżego chrzanu i wymieszałam z trzema całymi
jajkami i czterema łyżkami siekanego kopru. Do tego dodałam dwie starte
na grubej tarce słodkie cebule. Całość doprawiłam pieprzem i dwoma
ząbkami czosnku startymi z solą. Świeżą i osuszoną rybę obtoczyłam
najpierw w mące, później w tej wspaniałej panierce, a na koniec jeszcze w
grubo startej chałce.
Rybę najlepiej smażyć na klarowanym maśle, aby nie ryzykować przypalenia.
Efekt – rewelacja!
Przepis pochodzi z profilu Magdy Gessler na Facebook’u
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz