Przecinamy grejphrut na pół i drążymy obie połówki. Miąższ mieszamy z
drobno poszarpaną rzymską sałatą. Robimy sos z majonezu, ostrego
ketchupu (najlepiej Pudliszki lub Heinz), ząbku czosnku, odrobiny
tabasco i łyżki koniaku i dodajemy do sałatki. Krewetki gotujemy z
głowami przez 5 minut w niewielkiej ilości wody z solą, cukrem (można
też dodać kopru). Następnie obieramy i kładziemy na wierzchu grejpfruta
wypełnionego sałatą z sosem.
Krewetki, jeśli nie mamy świeżych, kupujemy mrożone (nie te z
zalewy!). Zostawiamy je wieczorem, aby na rano się odmroziły lub moczymy
przez dwie godziny w miednicy z wodą.
Przepis pochodzi z profilu Magdy Gessler na Facebook’u
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz