Szukaj przepisów

czwartek, 3 października 2013

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki na sałacie rzymskiej z sosem z truskawek i octu balsamicznego
Składniki:
  • pierś z kaczki
  • sałatka rzymska
  • ocet balsamiczny do nacierania kaczki
  • majeranek
  • sól, cukier, pieprz
Na sos z truskawek:
  • 300 g truskawek
  • 120 ml bulionu
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 3-4 łyżeczki brązowego cukru
    sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś kaczki naciąć po stronie skóry na głębokość około 1-1,5 cm. Natrzeć solą, cukrem, octem balsamicznym, pieprzem i majerankiem. Odłożyć na kilka godzin do lodówki.

Przygotować sos z truskawek:
Truskawki umyć, dodać do garnuszka z bulionem i gotować przez około 3 minuty. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, dokładnie połączyć. Gotować pod przykryciem do momentu, aż sos się zredukuje - 10 minut. Sos zmiksować.

Na patelni obsmażyć pierś, zaczynając od strony ze skórą. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Następnie wraz z tłuszczem przełożyć na folię i zawinąć mięso. Piec w piekarniku przez pół godziny w temp. 180 st. C.

Kiedy pierś kaczki ostygnie, pokroić ją w cienkie plastry. Wokół talerza układać pierś w wachlarz. Na środku ułożyć sałatę. Polać sosem z truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...