Szukaj przepisów

czwartek, 3 października 2013

Babeczki kruche z musem z kaczki

Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajko
  • łyżka śmietany

Na mus z kaczki:
  • kaczka ugotowana w rosole z warzywami + rosół do podlania
  • świeże zioła - tymianek, majeranek, tymianek
  • piana ubita z 3 białek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • truskawki do dekoracji (opcjonalnie)
Mięso z ugotowanej kaczki oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z cebulą, jajkami, czosnkiem. Dodać posiekane zioła, sól, pieprz. Wyrabiać na gładką masę. Podlać rosołem z gotowania kaczki, aby rozrzedzić masę. Na końcu dodać ubitą pianę. Wymieszać delikatnie.

Zagnieść kruche ciasto - najpierw na stolnicy wymieszać mąką z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiekać w mące masło. Potem rozetrzeć palcami. Zrobić dołek. Wbić jajko, dodać śmietanę, zagnieść. Odłożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Z kruchego ciasta wywałkować placek, wycinać małe krążki na babeczki. Piec około 10-15 minut w temp. 180 st. Kiedy babeczki ostygną, nadziewać je musem z kaczki. Udekorować cząstkami truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...