Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Zupa rybna z karpiem Magdy Gessler

Składniki:
  • wywar rybny 2000 ml
  • tusza z karpia 1 
  • cebula 2 
  • czosnek 2 ząbki 
  • oliwa 3 łyzki 
  • łodyga selera naciowego 3
  • zielone oliwki 2 garście 
  • cytryna 2 
  • przecier pomidorowy 2-4 łyżki 
  • duży ziemniak 1 
  • słodka papryka 1 łyżeczka 
  • harissa 1 łyżeczka

Karpia sprawić, nasolić, pokroić w dzwonka, włożyć do lodówki. Obrać i oczyścić warzywa. Cebule i seler pokroić w krążki. Ziemniaka obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebule i seler zeszklić na oliwie. Dolać wywar. Włożyć dzwonka karpia. Gotować na bardzo małym ogniu 30 minut. Odlać do garnuszka trochę wywaru, dodać kartofla, zmiksować. Dodać do zupy, rozmieszać. Dodać paprykę, harissę, oliwki, czosnek a na końcu przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Cytryny wyszorować, pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Uwaga: zamiast dzwonek karpia, które są trudne w jedzeniu można użyć filetu karpia ze skórą pokrojonego na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...