Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Śledzie z grzybami Magdy Gessler

Składniki:
  • solone filety śledziowe 6
  • szklanki mleka 2 
  • duża cebula 1 
  • grzyby leśne(np. borowiki, kurki) 150 g 
  • ogórek kiszony 1 
  • pół szklanki miodu
  • sól
  • pieprz
  • masło 1 łyżka

Zaskakujący przepis na wyśmienite śledzie, w mojej rodzinie znany od pokoleń. Prawdziwki można wymieszać pół na pół z żółtymi małymi kurkami.
Włożyć filety śledziowe do miski, zalać mlekiem i moczyć ok. 4 godziny. Pokroić cebulę i ogórka w drobną kostkę. Zalać grzyby wodą i odstawić, żeby zmiękły. Zeszklić cebulę na maśle, dodać borowiki, miód i dusić na małym ogniu, aż grzyby się ugotują. Pokroić śledzie na cienkie paski, dołożyć do grzybów i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać udekorowane natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...