Szukaj przepisów

wtorek, 15 kwietnia 2014

Mititei - rumuńskie kiełbaski

Mititei - rumuńskie mielone mięso w kształcie kiełbasek

Składniki:
  • 250 g mielonego wieprzowego
  • 250 g mielonego wołowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pasty Harrisa (papryka chilli, czosnek przyprawy)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka papryki podpalanej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayene
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki czegoś ostrego
  • do polewania wywar z mięsa, kurczaka lub warzyw - opcjonalnie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki w dużej misce, z wyjątkiem oliwy z oliwek i wywaru.
Zagnieść razem aby składniki się dobrze połączyły
Podzielić mięso garściami na małe kawałki i zrolować w małe kształty kiełbasek
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbaski przez 20-30 min na średnim ogniu, kilkakrotnie przewracając. Podlewać wywarem aby nie były zbyt suche.

Podawać z musztardą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...