Szukaj przepisów

wtorek, 22 kwietnia 2014

Caldo Verde

Caldo Verde - to portugalska zielona zupa


Składniki:
  • 2 duże słodkie cebule, posiekane na drobno
  • 4 ząbku czosnku, przeciśnięte przez prasę
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 kiełbasa chorizo (kiełbasa z dużą ilością papryki)
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1/3 litra wywaru warzywnego lub z kurczaka
  • sól, pieprz do smaki
  • 2 listki laurowe
  • duży pęczek zieleniny lub kapusty
  • czerwona papryka
Przygotowanie:
Cebule i czosnek zeszklić na oliwie. Pokroić kiełbaskę na małe kostki i dołożyć  do cebuli. Smażyć kiełbasę z cebulę przez kilka minut, po czym dodać pokrojone ziemniaki - wciągną aromat kiełbasy.
Przerzucić wszystko do garnka, dodać wywar i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie posiekać drobno kapustę, lub zieleninę. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, rozgnieć je. Zblanszuj zieleninę i dodaj do zupy. Dodaj tyle kapusty ile wywar jest wstanie pokryć. Gotować aż zupa nabierze odpowiedniego koloru. Zmiksuj czerwoną paprykę z dodatkiem oliwy i dodaj do zupy.

Czas przygotowania 45-60 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...