Caldo Verde - to portugalska zielona zupa
Składniki:
- 2 duże słodkie cebule, posiekane na drobno
- 4 ząbku czosnku, przeciśnięte przez prasę
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 kiełbasa chorizo (kiełbasa z dużą ilością papryki)
- 6 dużych ziemniaków
- 1/3 litra wywaru warzywnego lub z kurczaka
- sól, pieprz do smaki
- 2 listki laurowe
- duży pęczek zieleniny lub kapusty
- czerwona papryka
Cebule i czosnek zeszklić na oliwie. Pokroić kiełbaskę na małe kostki i dołożyć do cebuli. Smażyć kiełbasę z cebulę przez kilka minut, po czym dodać pokrojone ziemniaki - wciągną aromat kiełbasy.
Przerzucić wszystko do garnka, dodać wywar i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie posiekać drobno kapustę, lub zieleninę. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, rozgnieć je. Zblanszuj zieleninę i dodaj do zupy. Dodaj tyle kapusty ile wywar jest wstanie pokryć. Gotować aż zupa nabierze odpowiedniego koloru. Zmiksuj czerwoną paprykę z dodatkiem oliwy i dodaj do zupy.
Czas przygotowania 45-60 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz