Szukaj przepisów

czwartek, 24 kwietnia 2014

Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą

Składniki na babeczki:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g drobnego brązowego cukru
  • 100 g borówek amerykańskich
  • drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
  • 2 duże jajka
  • 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 50 ml oleju słonecznikowego
Składniki na polewę cytrynową:
  • 100 g cukru pudru
  • 4–4½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffinów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie.
  3. Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.
  4. Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i poczekaj, aż ostygną.
  5. Aby przygotować polewę cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...