Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą
Składniki na babeczki:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g drobnego brązowego cukru
- 100 g borówek amerykańskich
- drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
- 2 duże jajka
- 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka 2%
- 50 ml oleju słonecznikowego
Składniki na polewę cytrynową:
- 100 g cukru pudru
- 4–4½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200°C
(180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffinów papierowymi
papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do
pieczenia.
- Przesiej mąkę, proszek do
pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki
amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób
wgłębienie.
- Rozkłóć jajka dużą metalową
trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i
ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie
wmieszaj tę masę do mąki.
- Działając szybko, rozdziel
ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na
środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą
złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i
poczekaj, aż ostygną.
- Aby przygotować polewę
cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na
gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj
co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz