Szukaj przepisów

niedziela, 1 czerwca 2014

Dorsz w zielonym sosie z porów Magdy Gessler

Dorsz w zielonym sosie z porów i purée z ziemniaków z chrzanem

Ryba
  • 1 kg filetu z dorsza ze skórą
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • olej
  • sól

Sos
  • 1 duży por
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, mielony biały pieprz

Salsa
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli

Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10?15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostrą salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.

Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj nią o blat, aby puściła sok. Odsącz gorzki sok i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...