Szukaj przepisów

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sałataka z tuńczyka

Składniki:
  • 50 g zielonego obranej młodej fasoli
  • 1 jajko z wolnego wybiegu (schłodzone)
  • 2 łyżki stołowe majonezu light
  • 2 łyżki stołowe osuszonych młodych kaparów
  • 4 korniszony osuszone i pokrojone
  • 1/4 łyżeczki od herbaty suszonych ziół (różnych)
  • 1 puszka 185 gr tuńczyka
  • 2 duże tortille z mąki
  • mała garść młodych liści szpinaku
  • 1 duży dojrzały pomidor, przekrojony na 8 części
  • 20 g czarnych oliwek 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Do gotującej wody wrzucić fasolę i gotować przez 4 minuty. Wyjąć fasolę na sito i schłodzić pod bieżącą wodą, osuszyć. W tej samej wodzie po fasoli gotować jajko przez 8 minut po czym schłodzić pod zimną woda i pozostawić do ostygnięcia.
Do miski wrzucić majonez, kapary, korniszony, zioła, pieprz i tuńczyka. Wymieszać delikatnie wszystko razem ale tak aby tuńczyka za bardzo nie rozgnieść.
Obrać jajko i przekroić na 4 ćwiartki. Na tortilli ułożyć liście szpinaku, Dodać zielonej fasoli.
Mieszankę z tuńczyka podzielić na 2 tortille i ułożyć na tortille, dodać jajko, pomidor oraz oliwki.

Tak przygotowaną tortillę, można spożyć od razu jak również zwinąć jak naleśnik, owinąć w folię i schłodzić. Schłodzoną należy spożyć w ciągu 24 godzin.

Porcja 325 Kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...