Magda Gessler zaproponowała naleśniki smarowane aromatycznym, gładkim pasztetem. Podobny, do smarowania pieczywa podaje się we Francji. Ten zresztą też idealnie sprawdzi się na chlebie. Do tej wersji możecie użyć także już przygotowanego wcześniej pasztetu domowego czy pasztetowej. Poniżej proponujemy lżejszy przepis niż ten z programu "Kuchenne rewolucje", w którym zastosowano podgardle i słoninę.
Składniki na pasztet do naleśników:
Warzywa pokroić na kawałki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Podsmażyć na patelni na oliwie aż zmiękną i skarmelizują się. Zostawić do przestygnięcia.
Mięso umyć, osuszyć, wyciąć błonki i żyłki, pokroić. Obsmażyć na patelni. Dodać czosnek, zioła, sól. Odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki zemleć w maszynce lub blenderem. Następnie dodać zimne masło i miksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem z pasztetu smarować naleśniki.
Składniki na pasztet do naleśników:
- 1 papryka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 200 g wątróbki drobiowej
- 200 g piersi z kurczaka lub indyka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła
- czarny pieprz
Warzywa pokroić na kawałki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Podsmażyć na patelni na oliwie aż zmiękną i skarmelizują się. Zostawić do przestygnięcia.
Mięso umyć, osuszyć, wyciąć błonki i żyłki, pokroić. Obsmażyć na patelni. Dodać czosnek, zioła, sól. Odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki zemleć w maszynce lub blenderem. Następnie dodać zimne masło i miksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem z pasztetu smarować naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz