- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 25 dag margaryny
- 25dag smalcu
- 8 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą z wcześniej rozpuszczonymi w ciepłym mleku droży z dodatkiem i cukru(niewiele). Ciasto wyrabiamy tak długo aż powstawać będą pęcherzyki powietrza,dobrze wyrobione ciasto odchodzi ładnie od miski. Następnie zawijamy ciasto w ściereczkę i wkładamy do dużego garnka zalewając chłodna wodą. Gdy już ciasto wypłynie jest gotowe do rozwałkowywania i formowania rogalików.Rogaliki na blasze rozkładamy w pewnej odległości gdyż ciasto drożdżowe nam jeszcze urośnie podczas pieczenia.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor,po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dzisiaj robisz :)
OdpowiedzUsuń