Szukaj przepisów

czwartek, 3 lutego 2011

Rogaliki z ciasta topionego

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 25 dag margaryny
  • 25dag smalcu
  • 8 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie: konfitury śliwkowe, z wisni lub tez dobrze smakują z twarożkiem na słodko

Wykonanie ciasta:
 Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą z wcześniej rozpuszczonymi w ciepłym mleku droży z dodatkiem i cukru(niewiele). Ciasto wyrabiamy tak długo aż powstawać będą pęcherzyki powietrza,dobrze wyrobione ciasto odchodzi ładnie od miski. Następnie zawijamy ciasto w ściereczkę i wkładamy do dużego garnka zalewając chłodna wodą. Gdy już ciasto wypłynie jest gotowe do rozwałkowywania i formowania rogalików.Rogaliki na blasze rozkładamy w pewnej odległości gdyż ciasto drożdżowe nam jeszcze urośnie podczas pieczenia.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor,po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRO9tlLgIxCiDeAUtRRFdhuGofdsqYozuVzhhBICZrPwD6iayk5Lw

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...