Zupa chlebowa na zakwasie była jednym z popisowych dań zrewolucjonizowanej przez Magdę Gessler restauracji "
Bistro bochenek”. Słynna restauratorka tym razem zawitała na Śląsk, gdzie nieudaną pizzerię „La Costa” zamieniła w pachnącą pysznym, ekologicznym chlebem restaurację, serwującą tradycyjne polskie dania. Głównym bohaterem nowej karty dań był oczywiście chleb, z którego słynie region śląski. Na gości restauracji czekały świeże bochenki pachnącego pieczywa, a Magda Gessler zrobiła z okrągłych bochenków miski, w których podawała bigos, a z pozostałego po wydrążeniu chlebów miąższu zrobiła zupę chlebową na zakwasie.
Składniki:
- miąższ z jednego bochenka chleba
- zakwas chlebowy (ok. 200 ml – do smaku)
- woda
- 6 jaj
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- Sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Miąższ chlebowy przełóż do garnka, zalej go kwasem i wodą. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zagotowania. Następnie wlej rozbite jaja. Nie mieszaj zupy, by żółtko się nie rozmieszało, ale ścięło w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz