Szukaj przepisów

poniedziałek, 12 maja 2014

Zupa chlebowa na zakwasie Magdy Gessler

Zupa chlebowa na zakwasie była jednym z popisowych dań zrewolucjonizowanej przez Magdę Gessler restauracji "Bistro bochenek”. Słynna restauratorka tym razem zawitała na Śląsk, gdzie nieudaną pizzerię „La Costa” zamieniła w pachnącą pysznym, ekologicznym chlebem restaurację, serwującą tradycyjne polskie dania. Głównym bohaterem nowej karty dań był oczywiście chleb, z którego słynie region śląski. Na gości restauracji czekały świeże bochenki pachnącego pieczywa, a Magda Gessler zrobiła z okrągłych bochenków miski, w których podawała bigos, a z pozostałego po wydrążeniu chlebów miąższu zrobiła zupę chlebową na zakwasie.

Składniki:
  • miąższ z jednego bochenka chleba
  • zakwas chlebowy (ok. 200 ml – do smaku)
  • woda
  • 6 jaj
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Miąższ chlebowy przełóż do garnka, zalej go kwasem i wodą. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zagotowania. Następnie wlej rozbite jaja. Nie mieszaj zupy, by żółtko się nie rozmieszało, ale ścięło w całości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...