Składniki:
- suszone jabłka 150 g
- suszone morele 100 g
- suszone gruszki 100 g
- suszone śliwki 100 g
- suszone figi 100 g
- miód 5 łyżek
- goździki 3
- cynamon 1 laska
- skórka i sok z cytryny
Opłukać owoce, włożyć do garnka i zalać 4 litrami wody. Odstawić na całą dobę. Odlać dwie szklanki z wody, w której moczyły się owoce do rondla, garnek z owocami wstawić na ogień i gotować 30 minut. Do rondla dodać miód, goździki, skórkę cytrynową, cynamon i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Usunąć skórkę z cytryny, dodać syrop do ugotowanych owoców i wymieszać. Jeśli kompot jest za słodki można dodać sok z cytryny.
Czas 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz