Składniki:
• ½ kg świeżych grzybów
lub 1 słoik zawekowanych
• 1 cebulka
• sól, pieprz
• natka
pietruszki
• 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 pełna łyżka skrobi
ziemniaczanej
Sposób
przygotowania:
1. Świeże grzyby oczyścić, bardzo dokładnie
wypłukać i pokroić na kawałki. Jeśli używamy grzybów wekowanych, wystarczy
wyłożyć je na sitko i przepłukać zimną wodą.
2. Grzyby włożyć do garnka,
zalać wodą i zagotować. Doprawić do smaku.
3. Cebulę pokroić w drobniutką
kostkę, natkę posiekać. Rozdrobnione składniki dodać do gotujących się
grzybów.
4. Sos gotować ok. 1 godziny. Jeśli używamy grzybów wekowanych,
wystarczy 40 minut.
5. Skrobię rozpuścić w zimnej wodzie, zagęścić sos.
6. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać nieco sosu, rozmieszać. Całość
dodawać po łyżce do sosu, aby go zabielić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz