Składniki:
• różne gatunki
grzybów: kurki, gołąbki, podgrzybki, kozaki
• natka pietruszki
• śmietana
18%
• mąka krupczatka
• cebula
• wegeta
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby
oczyścić, pokroić na kawałki, bardzo dokładnie kilka razy wypłukać, przełożyć do
garnka i zalać zimną wodą. Wstawić na gaz.Zagotować, odcedzić.Ponownie zalać
zimną wodą i zagotować.
2. Cebulkę obrać, surową pokroić w drobniutką
kosteczkę,podsmażyć na złoty kolor i dodać do gotujących się grzybów.
3.
Dodać wegetę, pieprz i nieco posiekanej natki pietruszki.
4. Całość gotować
1,5 godziny na małym ogniu.
5. Pod koniec gotowania rozmieszać w miseczce
mąkę krupczatkę z zimną wodą. Powoli dodawać do sosu mieszając, aby nie powstały
grudki.
6. Zagęszczony sos zaprawić dodatkowo śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz