Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Strony
▼
czwartek, 24 kwietnia 2014
Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą
Składniki na babeczki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75 g drobnego brązowego cukru
100 g borówek amerykańskich
drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
2 duże jajka
150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka 2%
50 ml oleju słonecznikowego
Składniki na polewę cytrynową:
100 g cukru pudru
4–4½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 200°C
(180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffinów papierowymi
papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do
pieczenia.
Przesiej mąkę, proszek do
pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki
amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób
wgłębienie.
Rozkłóć jajka dużą metalową
trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i
ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie
wmieszaj tę masę do mąki.
Działając szybko, rozdziel
ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na
środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą
złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i
poczekaj, aż ostygną.
Aby przygotować polewę
cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na
gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj
co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz