Składniki:
- świeże borowiki 600 g
- seler 1/4
- pietruszka 1
- duża marchew 1
- śmietana 18% 1/2 szklanki
- natka pietruszki 1/4 pęczka
- oliwa 2 łyżki
- cebula 1
- bulion warzywny 1 1/2 l
- sól
- pieprz
Cebulę pokroić w talarki, grzyby w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać grzyby i smażyć tak długo, aż woda odparuje. Dodać cebulę, masło, sól i pieprz. Podsmażyć. Pietruszkę, seler i marchew pokroić na kawałki i zalać bulionem. Gotować 20 minut. Dodać grzyby z cebula i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zmiksować zupę. Zabielić śmietaną.
Czas 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz