Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Strony
▼
poniedziałek, 31 stycznia 2011
Oponki
Czas przygotowania ok 30 min.
1/2 kg mąki
1/2 kg twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Wszystkie składniki ze sobą dobrze zagnieść, rozwałkować na grubość ok 5 mm. Do wykrajania kształtów oponki użyj szklanki a środek można kieliszkiem lub metalową nakrętką np od syropu.
Dla dzieci można porobić różne fikuśne figurki jak na zdjęciu :)
Smażyć na głębokim tłuszczu na patelni. Po ostudzeniu wypudrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz