Szukaj przepisów

czwartek, 19 lutego 2015

Pyzy śląskie Magdy Gessler

Powódź, ulewa, łzy i alkohol - ta rewolucja miała się nie udać. A jednak! Jej pysznym efektem były
pyzy śląskie z 4 sosami. Mamy na nie przepis inspirowany programem Magdy Gessler.

W Dąbrowie Górniczej Magdę Gessler spotkała nie tylko pusta restauracja z niesmaczną kuchnią, ale także skomplikowane relacje rodzinne i powódź, która przeszła przez poddaną zmianom „Karczmę Śląską”. To była prawdziwa rewolucja, choć wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały, że się nie uda.

„Karczma śląska” przemianowana została na „Pyzę śląską”, której jednym z flagowych dań zostały (a jakże) pyzy śląskie z czterema sosami. Magda Gessler już raz pokazywała sposób na to, jak perfekcyjne wykonać prawdziwe kluski śląskie. Przypominamy na nie przepis i recepturę na 4 sosy. Jak się okazje połączenie tradycji z nowoczesnymi smakami może się pysznie udać!

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków - ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przełóż do miski, podziel na 4 części. Wyłóż jedną, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko i sól, ugniataj gładkie ciasto. Formuj kulki, „ozdób” je dziurką i gotuj w osolonym wrzątku ok. 2 minut od momentu wypłynięcia.

Sosy do klusek śląskich:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...