Szukaj przepisów

czwartek, 19 lutego 2015

Naleśniki ze stekiem Magdy Gessler

Gorący naleśnik, w który zawijana była w programie polędwica wołowa/stek działał jak termos, dlatego mięso pozostawało soczyste, a jednocześnie delikatne i było odpowiednio wysmażone, różowe, ale nie krwiste. Naleśnik ze stekiem podawano w towarzystwie sosu z podgrzybków.

Składniki:
  • 2 steki z polędwicy wołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • łyżka masła
Na sos grzybowy:
  • 200 g podgrzybków (mrożonych lub świeżych)
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwierć szklanki wina
  • ćwierć szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Grzyby pokroić na kawałki, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i smażyć czosnek, wrzucić grzyby, smażyć minutę, dodać sól i pieprz.

Na drugiej patelni również rozgrzać masło, ułożyć steki, smażyć około minuty z każdej strony, a następnie wstawić do piekarnika. Piec 3-4 minuty. Podlać winem.

Na patelni po stekach rozgrzać powstały sos, dodać grzyby, śmietankę, zagotować, poczekać, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Na naleśnikach rozsmarować sos, ułożyć plastry polędwicy, zawinąć w naleśnik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...