Szukaj przepisów

środa, 27 sierpnia 2014

Sernik z rabarbarem

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 3 szklanki posiekanego rabarbaru (może być mrożony)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 225 g kremowego serka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. W misce wymieszaj szklankę mąki, 1/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki masła. Wymieszaj aż będzie sypkie i wysyp na dno tortownicy o średnicy 23 cm.
  3. W drugiej misce wymieszaj posiekany rabarbar z 1/2 szklanki cukru i 2 łyżkami mąki. Wsyp zawartość do tortownicy z ciastem.
  4. Podpiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut, wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  5. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni
  6. W dużej misce ubij serek kremowy z 1/2 szklanki cukru do kremowej konsystencji. Dodaj jajka i wymieszaj. Wylej na rabarbar w tortownicy.
  7. Piecz w piekarniku 30 minut lub do czasu gdy wszystko stwardnieje i stężeje. Wyjmij z piekarnika.
  8. W międzyczasie przygotuj śmietanę: do miski wlej 1 szklankę kwaśnej śmietany, dodaj 2 łyżki cukru i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dobrze i i polej ciasto po wierzchu kwaśną śmietaną gdy jest jeszcze gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...